In 1995 kocht de jonge metaalbewerker Harm Tolsma een staalconstructiebedrijfje in het Friese Tjalleberd. Het bedrijfje was gespecialiseerd in de lastechniek.
In 1998 verplaatste hij de onderneming naar Heerenveen. Het bedrijf was inmiddels al gespecialiseerd in de bouw van brandstof- en olieopslagtanks. Dat was de start van wat is uitgegroeid tot het huidige Tolsma Tanks, marktleider op de thuismarkt en steeds succesvoller in tal van andere landen.
In Heerenveen werd een nieuwe fabriek betrokken, die inmiddels al verschillende keren is uitgebreid, want de (zelf ontworpen) IBC’s en andere tanks van Tolsma zijn van het begin af aan altijd populair geweest en gebleven bij de eindgebruikers.
Onder meer omdat ze bijna altijd worden gekenmerkt door slimme details die in de praktijk hun nut dagelijks bewijzen.

In de eerste jaren werd een groot deel van de productie verkocht onder de merknamen van verschillende afnemers. Daardoor is het een tijd lang onduidelijk gebleven wie verantwoordelijk was voor het ontwerp en de uitvoering van alom gewaardeerde IBC’s en andere brandstofopslagtanks.
Daarom draagt tegenwoordig elk Tolsma-product ons eigen logo, zodat iedereen onze naam kan verbinden met de producten die we maken. Internationaal, want de waardering voor onze engineering en productie is inmiddels tot ver over de eigen landsgrenzen verspreid.
Oprichter Harm Tolsma is nog steeds betrokken bij de leiding van de onderneming, maar zijn zoon Jorn heeft inmiddels veel van zijn taken overgenomen.
De continuïteit van de onderneming blijft daarmee gewaarborgd. Tolsma Tanks is een familiebedrijf met oog voor de toekomst, ook op langere termijn.
Onafhankelijk, zelfstandig, innovatief met steeds datzelfde doel voor ogen: praktische, veilige brandstoftanks leveren met optimaal gebruiksgemak en –veiligheid.